L’advocada defensora va explicar que també es va produir un retard diagnòstic un cop el nen estava a l’UCI
L’asseguradora del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha indemnitzat amb 1.500.000 euros una família per la paraplegia i altres seqüeles greus que pateix el fill d’aqussta família, a causa d’una infecció en el procés anestèsic d’una operació a l’Hospital Sant Joan de Déu.
El 2019, el Luca, que tenia un any, va ser operat per fer-li baixar el testicle dins l’escrot (orquidopèxia), una cirurgia senzilla i ambulatòria, però poques hores després, va ingressar amb un diagnòstic compatible amb una sèpsia.
L’advocada de la família, Luisa Blanco, de l’associació El Defensor del Pacient, va afirmar que, en l’anestèsia, es va inocular al Luca un bacteri d’origen intestinal (E. Coli) i que, a més, va patir un retard diagnòstic de la infecció un cop ja estava a l’UCI.
La família del Luca va interposar una demanda per mala praxi mèdica després que el seu fill, que ara té cinc anys, quedés paraplègic en patir la greu infecció fruit d’una cirurgia. Ara, han arribat a un acord amb la companyia asseguradora del CatSalut, que consisteix en una indemnització d’1,5 milions d’euros (MEUR).
En una roda de premsa el passat dijous a Barcelona per explicar el cas, l’advocada Luisa Blanco i els pares, l’Òscar i la Carla (per preservar la intimitat del fill no van donar els cognoms), van assenyalar que havien acceptat la indemnització perquè el Luca necessita moltes cures i tractaments, que suposen una despesa important que la família no pot seguir assumint. El pare va deixar la feina per cuidar el Luca i la mare va continuar treballant perquè en necessiten el sou.
El Luca té una paraplegia, pateix problemes d’incontinència amb necessitat de sondatges i també porta una vàlvula al cervell que li van col·locar arran d’una hidrocefàlia, una altra complicació de la infecció. “El Luca començava a caminar aleshores i ja no ho va poder fer”, va expressar l’advocada, que va deixar clar que no hi ha cap indemnització que pugui compensar seqüeles com aquestes a un nen.
Blanco va exposar que el Luca va anar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per una cirurgia considerada “banal”, però que l’endemà va haver-hi d’ingressar per febre i malestar. L’advocada de la família va explicar que el nen va anar empitjorant i que ningú va relacionar-ne la infecció amb l’anestèsia de l’operació, aplicada a la part baixa de la columna, molt a prop de l’anus.
Quan portava una setmana ingressat, van observar que el bebè tenia un bony a la zona lumbar de la punció de l’anestesia, que van identificar com una acumulació de greix a través d’una ecografia. Però el dia següent, el nen no podia moure les cames i una ressonància magnètica va revelar un abscés (acumulació de pus) que li comprimia la medul·la, que li va provocar la paraplegia.
L’advocada va defensar que s’havia inoculat E. Coli en la punció de l’anestèsia a la zona de la columna vertebral, després que un cultiu confirmés la presència del bacteri, i ho va atribuir a “una deficient tècnica asèptica” en l’operació. També va parlar d’un retard diagnòstic “greu” i “inacceptable” durant l’ingrés posterior per la infecció, que va suposar “negar-li el tractament necessari” i “urgent”.
Font: ACN