Aigua és Vida ha criticat que Agbar i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han “aplanat” el camí per expandir el negoci privat de l’aigua a Ripollet i Molins de Rei. L’organització ha valorat així el fet que el Consell Metropolità de l’AMB aprovés aquest dimarts la creació d’una comissió mixta de traspassos per tal que el servei de subministrament a Ripollet i Molins de Rei passi a la pròpia AMB
Per a Aigua és Vida, això suposa “una passa més” per a integrar Ripollet i Molins a l’empresa mixta Aigües de Barcelona, controlada per Agbar. L’organització ha posat en valor que fins ara l’únic estudi que s’ha fet per estudiar quina és la millor opció de gestió analitzava la pública.
En aquest sentit, ha recordat que si l’aposta és la gestió indirecta, és necessari crear abans una comissió d’estudi per determinar la millor forma de gestió, tal com indica el Reglament d’Obres, Activitats i Serveis dels ens locals (ROAS).
Per a Aigua es Vida aquesta nova passa ha estat possible a la nova configuració del Consell Metropolità i dels municipis afectats, on el PSC va guanyar les passades eleccions. Això “ha desencallat els intents d’Agbar per expandir el seu negoci”, ha assegurat l’organització.
Aquesta reconeix que, ara mateix, no hi ha majories per impulsar la gestió pública metropolitana i per això ha valorat que la creació de la comissió de traspàs és el primer pas perquè Agbar absorbeixi el servei d’aigua potable a Ripollet i Molins de Rei.
El conflicte ve d’una sentència del 2020, que afirmava que la competència del subministrament d’aigua potable dels municipis metropolitans és de l’AMB. Això va aturar el projecte de l’Ajuntament de Ripollet, llavors governat per Decidim, de remunicipalitzar la gestió de l’aigua.
De fet, el consistori ripolletenc va interposar un contenciós administratiu, que encara està en curs, contra la inactivitat de l’AMB, amb voluntat de desencallar les negociacions.
Font: ACN