Tancava a finals de curs per falta d’alumnat; ara deixarà de ser una cooperativa i esperen atreure famílies xineses del Baix Llobregat

A principis de febrer els responsables de l’escola concertada Teide de Viladecans van anunciar que tancarien a finals de curs per falta d’alumnat i la pèrdua del concert en 4 nivells, però un mes després la situació ha fet un tomb radical.

No només continuaran, sinó que ho faran amb un projecte educatiu nou que pretén que els alumnes surtin de quart d’ESO sabent 4 idiomes: català, castellà, anglès i també xinès.

El motiu és que un empresari xinès establert a Catalunya s’ha compromès a fer-se càrrec dels deutes i també de la propietat de l’escola a canvi d’aquesta incorporació del xinès a totes les etapes i del reforç de l’anglès.

Deixarà de ser una cooperativa de pares

Això suposarà que el centre passi de ser una cooperativa de pares a tenir un propietari únic, un canvi que la comunitat educativa està disposada a assumir perquè el centre sobrevisqui.

Ho ha explicat aquest dilluns al programa “Tot es mou” el subdirector de l’escola, Albert Gallego, que ha remarcat el fet que ja tenien assumit que tancarien:

“La veritat és que teníem coll avall que el curs que ve l’escola no podria continuar, i va ser una gran sorpresa per a les famílies, per als alumnes i per als treballadors, ho estem vivint amb molta alegria.”

Els responsables del centre ho van anunciar el cap de setmana a través de la xarxa X (Twitter), fent referència a la celebració que van fer el curs passat de l’any nou xinès i a Cicle Infantil ja ho presagiaven el curs passat amb la celebració de l’any nou xinès.

Ja s’hi feien classes de xinès els diumenges

L’empresari ha arribat a l’escola a través de la responsable del Centre Cultural Xinès de Manresa, Xiaobing Wang, que des de fa un any fa classes de xinès els diumenges a l’escola Teide.

Aquesta li va llogar espais de l’edifici per fer aquestes classes a nens de famílies xineses del Baix Llobregat, cosa que l’escola també havia anunciat a través de les seves xarxes socials:

Coincidint amb #anynouxines, presentem la col·laboració que hem iniciat amb @CentreXines! Hem cedit espais de la nostra escola per a què infants de comunitats xineses del #BaixLlobregat puguin estudiar la seva llengua, els diumenges fins al mes de Juliol! Benvinguts! #EscolesCoop

Quan va saber que l’escola tancaria, Xiaobing va contactar amb l’empresari Ran Liang, a qui coneix de fa anys, perquè creia que podia aportar una solució.

Segons va explicar al “Tot es mou”, Ran fa 10 anys que viu a Catalunya, té una empresa relacionada amb les noves energies, i li ha interessat fer-se càrrec de l’escola.

“L’escola continuarà amb el seu projecte educatiu”

Ran Liang no parla ni castellà ni català, però el seu desig és que els alumnes surtin dominant 4 idiomes, tal com ha explicat gràcies a la traducció de Xiaobing:

“Em vull fer càrrec de l’escola per donar l’oportunitat als alumnes per acabar l’ESO parlant 4 idiomes, català, castellà, anglès i xinès.”

Segons Gallego, això no suposarà grans canvis en el projecte de l’escola:

“L’escola Teide continuarà amb el seu projecte educatiu, i no només continuarà sinó que a més s’enriquirà amb la incorporació del xinès a totes les etapes, des d’infantil fins a secundària.”

La decisió la va prendre l’assemblea de la cooperativa i l’acord amb Ran, que inclou el compromís de mantenir el projecte educatiu i les quotes de les famílies, es va signar dijous de la setmana passada.

L’acord preveu que no hi hagi canvis importants almenys durant 5 anys, que es facin més assignatures en anglès i que el xinès sigui obligatori i que es faci en la sisena hora que tenen els centres concertats.

Havien perdut el concert d’alguns nivells per falta d’alumnat

Ara esperen que, amb la incorporació del xinès pel curs vinent, augmenti la matriculació, sobretot de nens de famílies xineses del Baix Llobregat, com per exemple, els que ja hi van el diumenge.

L’escola Teide, que es presentava com a “cooperativa d’ensenyament a Viladecans”, va néixer fa més de 40 anys fruit de l’impuls d’un grup de famílies que volien una escola oberta i plural.

És un centre d’una sola línia d’educació infantil, primària i ESO, els últims anys la matriculació havia baixat força, i Educació els havia retirat el concert de 4 cursos perquè no arribaven al mínim.

Això els estava comportant greus problemes econòmics, perquè els professors dels cursos sense concert els havia de pagar l’escola, i per això havien pres la decisió de tancar.

L’acord ha arribat just a temps per a les preinscripcions, que comencen precisament aquest mateix dimecres i estaran obertes fins el 20 de març.

El xinès dins l’horari lectiu

Ara hauran de comunicar a la Generalitat el canvi de titularitat i la incorporació del xinès en l’horari lectiu, però no hi ha d’haver problemes perquè els ho aprovin.

En aquest sentit, Educació diu que els canvis de titularitat dels centres educatius concertats sovintegen, però que de moment no tenen constància de si l’escola Teide vol continuar com a centre concertat.

Pel que fa al xinès, escoles i instituts tenen marge per incorporar-lo, dins de les 4,5 hores setmanes de gestió autònoma, o de la sisena hora de la qual disposen els centres concertats.

Educació explica que el curs 2022-2023 hi havia 37 centres que feien xinès, 16 dels quals dins l’horari lectiu i 21 com a activitat extraescolar.

Segons dades del departament, en total 221 centres educatius de Catalunya participen en el programa d’ensenyament de llengües estrangeres i d’origen, en el qual hi ha 12 idiomes, entre els quals el xinès, l’àrab, el romaní o l’amazic.

Font: ACN

Imatge principal: Entrada de l’escola Teide de Viladecans (Google Street View)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here