Avui dia, estem acostumats a fer fotos de quasi tot el que fem: llocs on anem, paisatges que veiem, menjars que tastem, excursions que fem, trobades amb amics i amigues… i a compartir-ho a les xarxes socials
Si sou dels que us agrada compartir les vostres experiències, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat us anima a què no deixeu el mòbil ni un segon. Si us agrada fer fotos, aquest post us interessa!
A continuació, us presentem el sisè dels deu llocs desconeguts del Baix Llobregat per fotografiar:
Castell de Cervelló
I continuant amb les propostes de natura, us animem a visitar el Castell de Cervelló. En aquest indret podreu trobar una fantàstica panoràmica de la vall del Llobregat i la característica pedra vermella de la comarca, amb la que es va construir l’església i el castell, ara ja en ruïnes.
El castell es troba esmentat ja l’any 904, en una donació del comte Guifré II de Barcelona al monestir de Sant Cugat. El comte l’utilitzava llavors de residència. Més endavant va apareixent en altres documents. Tradicionalment es diu, sense que es pugui verificar la seva autenticitat, que aquest castell, juntament amb el de Montcada, no va ser pres pels sarraïns i es va salvar de la campanya d’Almansor del 985, i fins i tot que serví de refugi als barcelonins.
Passats els anys, al segle XIII, els Cervelló s’enfrontaren a la monarquia i Jaume I el Conqueridor assetjà el castell tretze dies i el va prendre. Consta que el 1230 es va tornar a consagrar l’església de Sant Esteve, possiblement després d’una reconstrucció feta a conseqüència del setge. Des d’aleshores, sembla que els enfrontaments de la família amb la monarquia serien constants.
Tot i que constava que era pràcticament en ruïnes; l’any 1462 consta que es va fortificar i que va tenir algun paper, militarment parlant, atès que el mateix 1714 se’n va ofertar el seu enderroc. Possiblement estigui abandonat des de llavors. Així, el castell fou abandonat i destruït durant la Guerra de Successió Espanyola.
Entre els anys 2010-2011 el conjunt monumental del castell fou restaurat i consolidat per tal de fer-lo visitable. Durant aquesta restauració es van portar a terme diverses intervencions arqueològiques que van permetre deixar a la vista bona part de les estructures que configuraven el castell i delimitar diferents fases constructives d’aquest, incloent una ocupació de l’indret en l’edat del bronze.
Molt a prop hi trobareu també l’Església de Santa Maria de Cervelló, necròpolis medievals, i no massa lluny, el monestir de Sant Ponç, joia de l’arquitectura romànica.
Descobriu els seus murs entre la vegetació que l’envolta, després d’un agradable passeig, i fotografieu les vistes (317m d’altitud) d’una part ben verda de la nostra comarca. No us el perdeu!