Els pastissos i figures de xocolata de Pasqua que padrins regalen a fillols en forma de Mona segueixen essent una de les tradicions més vives de la Setmana Santa

Aquest 2024, el Gremi de Pastisseria de Barcelona explica que la protagonista d’enguany serà la MIA, una figura de xocolata que busca despertar les vocacions científiques, que cada any es dedica a una disciplina diferent i que aquest 2024 és biòloga.

Aquesta creació, fruit de la col·laboració entre la Universitat de Barcelona i Adrián Ruiz, com a representant del gremi pastisser català, va acompanyada d’un codi QR perquè els infants puguin conèixer alguns conceptes de biologia d’una manera senzilla.

També seran tendència el món Barbie, gràcies a l’èxit mundial de la pel·lícula protagonitzada per Margot Robbie, així com la futbolista Aitana Bonmatí, que va guanyar la Pilota d’Or aquest 2023. També s’hi podran trobar personatges de sèries com Miércoles de l’univers de la Família Adams, que una nova sèrie de Netflix ha tornat a posar de moda.

Més enllà d’aquests personatges femenins, brillaran les peces originals i d’autor i com no, el Barça i les sèries infantils seran, de nou, algunes de les més demanades. Especialment aquest any també s’espera un repunt de les mones basades en Bola de drac, després que recentment morís el dibuixant de la icònica sèrie, Akira Toriyama.

La previsió de vendes és positiva i els pastissers de Barcelona calculen que els catalans menjaran unes 800.000 mones artesanes.

Un dels aspectes a tenir en compte a l’hora de comprar-la és la tasca de l’artesà, el qual sol dedicar més de tres hores de feina per peça, entre crear els motlles o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir-ne les parts, pintar-les i decorar-les. Per aquest motiu, els preus varien segons el tipus de figura de xocolata i de la mida del tradicional pa de pessic.

La mona, sis segles de tradició

La primera documentació d’un pa de pessic circular amb ous durs data del segle XV, encara que no va ser fins 400 anys més tard que els pastissers francesos van acompanyar aquestes peces amb xocolata.

Al segle XX va néixer l’art de crear figures amb aquest ingredient. La tradició va arribar a Barcelona al 1939 de la mà del pastisser Lluís Santapau, que des de la desapareguda Confiteria Mora va començar a modelar-ne les primeres figures.

Des de llavors les mones de xocolata s’han popularitzat per tot el país amb grans creacions.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here