El distintiu de qualitat mediambiental onejarà un any més a dos dels tres trams de la platja de Castelldefels i a la platja de Gavà. Aquesta bona notícia contrasta amb les darreres denúncies sobre l’abocament d’aigües residuals a les platges del delta. Fa poc ho denunciava Ecologistes en Acció en relació a un episodi a Gavà, i ahir ho feia l’alcalde de Castelldefels

Espanya aconsegueix 18 Banderes Blaves més que l’any passat i es consolida com el primer país del món amb major nombre de Banderes Blaves (638), seguit de Grècia i Turquia. Tres d’aquestes platges que entren en la categoria d’excel.lència, són a la nostra comarca, d’un total de 95 arreu de Catalunya.

Un tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental, és qui atorga anualment el distintiu Bandera Blava en col·laboració amb l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), que gestiona la campanya a l’Estat espanyol. Aquest guardó, reconegut a escala internacional, valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, les instal·lacions i la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental.

Així mateix, exigeix a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent i, als ports, una òptima gestió ambiental. L’obtenció d’aquesta qualificació és el resultat de les mesures de gestió a les zones de bany, les millores en els sistemes de sanejament implantats en els municipis costaners i les mesures de control i inspecció del medi hídric.

Aquest guardó contrasta doncs, amb les darreres notícies sobre vessaments d’aigües brutes a diversos punts del litoral baixllobregatí, que han aixecat les queixes, tant de diverses organitzacions ecologistes (llegeix aquí), com ahir, del mateix Ajuntament de Castelldefels.

La platja de Gavà i les platges de Lluminetes i Baixador de Castelldefels, renoven la Bandera Blava per aquesta temporada

La platja de Gavà disposarà novament aquest estiu de la bandera blava que atorga el tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental.

També Castelldefels ha revalidat un any més la Bandera Blava per a les platges del Baixador i de Lluminetes. L’Ajuntament de la localitat baixllobregatina va decidir seguir sense presentar a l’edició d’enguany la platja de La Pineda, per tal de garantir l’excel·lència en la qualitat de l’aigua, precisament davant del risc de nous trencaments del col·lector d’aigües residuals metropolità.

La platja de Castelldefels compta a més amb quatre punts de mostreig de la qualitat de l’aigua. Aquesta informació s’actualitza cada setmana segons les dades proporcionades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

L’alcalde de Castelldefels demana “una solució immediata i definitiva” als abocaments d’aigües fecals a la platja

Una nova avaria al tram d’impulsió del col·lector interceptor d’aigües residuals (a Gavà) va provocar ahir abocaments d’aigües fecals a la platja de Castelldefels (a l’alçada de la plaça de les Palmeres). També s’ha implementat una barrera preventiva de contenció a l’Olla del Rei. L’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, sol·licita que “les administracions que tenen la responsabilitat en aquest àmbit, Generalitat i AMB, ofereixin solucions definitives de forma urgent”

L’AMB, titular i gestor del sistema de sanejament Castelldefels-Gavà-Viladecans/Begues que transporta les aigües residuals a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Gavà-Viladecans, va informar d’un trencament en el terme municipal de Gavà (camí de la Pava) al tram d’impulsió d’aigües residuals del col·lector interceptor de Castelldefels durant la tarda-nit de dilluns.

L’avaria no s’ha resolt i arran les obres de reparació del col·lector d’impulsió interceptor de Castelldefels, s’ha hagut d’aturar la impulsió de manera que les aigües residuals han acabat dirigint-se al canal de pluvials, amb destí final al mar sortint per la Plaça de les Palmeres, al terme municipal de Castellfels.

L’alcalde de la localitat baixllobregatina, Manu Reyes, va demanar “una solució urgent als abocaments que venim patint des de fa molts anys de forma repetitiva cada cert temps. Hem de trobar una solució definitiva. Les administracions amb la responsabilitat de gestionar aquesta problemàtica, AMB i Generalitat, han de fer les inversions que siguin necessàries per tal que la nostra ciutadania no hagi de patir aquests abocaments ni un dia més. Els nostres espais no poden patir aquest impacte ambiental cada cop que hi ha un problema als col·lectors. La nostra platja o l’Olla del Rei són espais emblemàtics i amb una flora i fauna que des de l’Ajuntament conservem i protegim, destinant molts recursos. No pot ser que de forma repetida una avaria es carregui tota aquesta feina i la salut ambiental dels nostres espais i la nostra ciutadania”.

Abans de l’abocament, un total de 13 camions cisterna van duur a terme feines d’extracció de les aigües residuals, però no han estat suficients, i finalment les aigües residuals han acabat sortint al canal de pluvials de la Plaça de les Palmeres.

Així, Castelldefels denuncia que continua esperant l’execució del projecte de construcció de la canonada d’impulsió de l’interceptor de Castelldefels, que solucionaria els problemes esmentats i que està a l’espera de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres per poder redactar el projecte. Les estimacions, segons l’Ajuntament, situen l’inici de les obres a finals del 2025.

Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell) i Ajuntament de Gavà (elBruguers)

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here