L’especialista de Medicina Interna de l’Hospital de Viladecans, Ana Ponce, ha estat reconeguda per la seva investigació sobre afectació pulmonar en la síndrome antifosfolipídica catastròfica (SAFC). La Societat Catalanobalear de Medicina Interna, que entrega el premi des de l’any 2011, en destaca la qualitat de la revista en què es publica, la metodologia emprada, la repercussió clínica i l’aplicabilitat del resultats a la pràctica assistencial habitual
Ponce ha rebut el Premi Joan Vivancos 2024 al millor article publicat durant l’any anterior gràcies a la seva investigació “Pulmonary involvement in catastrophic antiphospholipid syndrome: A descriptive analysis from the “CAPS Registry”, publicada a Rheumathology. Ponce va rebre el reconeixement el dimarts 28 de maig a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears, en un acte presidit pel conseller de Salut, Manel Balcells.
La investigació de Ponce emfatitza que l’afectació pulmonar en CAPS té diferents formes, que requereixen diferents estratègies de tractament. Si bé la tromboembòlia pulmonar és la manifestació més freqüent que requereix anticoagulació, l’hemorràgia alveolar difusa, amb o sense microangiopatia trombòtica sistémica, suposa una troballa important que pot requerir optimitzar l’estratègia de tractament.
Defensa de la tesi sobre SAFC
El passat mes d’abril la Dra. Ponce va defensar la seva tesi doctoral sobre el paper del complement i la relació amb el desenvolupament de microangiopatia trombòtica en pacients amb síndrome antifosfolipídica catastròfica (SAFC). La investigació de la Dra. Ponce mostra que la interacció del complement amb la cascada de la coagulació pot propiciar implicacions terapèutiques importants.
Ponce aprofundeix en la descoberta que l’activació del complement exerceix un paper significatiu en la fisiopatologia de la SAFC, a causa d’una interrelació entre les cascades de la coagulació i del complement. Tot i que tradicionalment ambdues vies es consideraven independents, aquesta interacció pot tenir implicacions terapèutiques molt rellevants.
Font: Ajuntament de Gavá (elBruguers)