Els vehicles que no disposen d’etiqueta ambiental ja no poden circular per la pràctica totalitat dels nuclis urbans de Sant Boi, Viladecans, Gavà i el Prat, entre les 7 i les 20 hores de dilluns a divendres. Per contra, Castelldefels no s’ha volgut sumar a la mesura, que l’Ajuntament sembla que encara continúa estudiant

Aquest dilluns 1 de juliol, va entrar en vigor de manera simultània, la nova Zona de Baixes Emissions a la majoria del delta del Llobregat. Ho va fer a Gavà, Viladecans, Sant Boi i el Prat, i sota la coordinació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. No així a Castelldefels, que per la seva ubicació quedarà envoltada d’aquestes restriccions, malgrat no aplicar-les dins del municipi. Tampoc ho farà de moment, la localitat baixllobregatina de Begues, molt menor pel que fa a població que les seves veïnes.

Així, des d’aquest dilluns, els vehicles que no disposen d’etiqueta ambiental no poden circular per la pràctica totalitat dels municipis esmentats, entre les 7 i les 20 hores de dilluns a divendres. Les sancions per incompliment no es començaran a aplicar fins a l’1 de setembre a turismes i motocicletes, i a partir de gener de 2025 a furgonetes, camions i autocars.

Segons l’Ajuntament de Gavà, “aquesta normativa està en línia amb el compromís de Gavà d’avançar en la reducció de les emissions i del soroll, potenciar una mobilitat més sostenible i promoure uns espais urbans segurs i de qualitat. Un compromís recollit en l’Agenda Urbana Gavà 2030, així com en els Pla d’acció per l’Energia Sostenible i el Clima i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Gavà”.

Per la seva banda, Castelldefels s’ha dotat de la Comissió per a l’aire net i sostenible (Comissió AIRECAST), l’eina que l’Ajuntament castelldefelenc ha creat per analitzar la casuística i les afectacions de l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a la ciutat.

L’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, declarava aquest mateix mes de març que amb aquest instrument “protegim a les famílies humils i als treballadors autònoms que no tenen la capacitat econòmica per canviar els seus vehicles. És necessari avançar en la qualitat de l’aire però sense castigar a aquelles persones que tenen menys recursos.”  Reyes afegia que, per aquest motiu “es crea aquesta comissió, per escoltar a tothom i buscar la millor solució per als veïns de Castelldefels.”

De moment sembla que les conclusions, encara es faran esperar.

Font: Ajuntament de Gavà i Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here