Aquest dijous, 18 de juliol, ha mort als 84 anys d’edat, Frederic Prieto i Caballé, que fou el primer alcalde democràtic de Cornellà de Llobregat després del franquisme.
Frederic Prieto va néixer a Barcelona el 1940. Va estudiar Filosofia i Teologia al Seminari Conciliar de Barcelona i després va cursar la llicenciatura de Teologia a Roma. A finals dels anys seixanta es va secularitzar després d’haver protagonitzat com a capellà diversos episodis d’enfrontament amb el règim franquista. Integrat a Bandera Roja, la policia el va catalogar com a “Progressista, catalano-separatista”, una definició a la que va ser fidel al llarg de la seva trajectòria vital.
Instal·lat des del 1971 al barri de Sant Ildefons de Cornellà va encapçalar nombroses lluites veïnals. L’any 1974 Bandera Roja es va integrar al PSUC, partit del que Prieto va ser membre del Comitè Comarcal del Baix Llobregat, del Comitè Central i del Comitè Executiu.
L’any 1979, el PSUC, encapçalat per Prieto va guanyar les eleccions municipals i ell va accedir a l’alcaldia, càrrec que va exercir fins el maig de 1985, quan cedí l’alcaldia al socialista i futur president de la Generalitat, José Montilla.
Prieto, que ja havia estat diputat provincial durant el primer mandat, va continuar essent regidor a Cornellà i fou novament diputat provincial entre el 1987 i el 1999, primer del PSUC i després d’ICV. A la Diputació de Barcelona, on va coincidir amb dos vicepresidents companys seus de partit i de comarca, successivament Francesc Baltasar i Jaume Bosch, dirigí l’Àrea d’Esports i va tenir un paper destacat en la preparació dels Jocs Olímpics de 1992, en els que la corporació provincial va aportar, sobre tot, la construcció del Palau Sant Jordi. Els Jocs foren per en Frederic Prieto un moment de gran alegria que va viure intensament.
Després d’abandonar la política activa va continuar involucrant-se en múltiples activitats des de la societat civil. Fou membre de la Junta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, va participar activament en les mobilitzacions contra el projecte d’ Eurovegas, i el 2008 fou nomenat primer Sindic de Greuges local de Cornellà, càrrec que exercí fins el 2013. Durant el procés independentista, Prieto va presidir la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat i el 2017 va signar un manifest d’exmilitants del PSUC a favor de la celebració d’un referèndum. També es va vincular al projecte Procés Constituent, impulsat per Arcadi Oliveras i Teresa Forcades. Aquesta actitud a favor del dret a decidir el portà a acceptar l’any 2023 tancar la llista d’ERC com independent a les eleccions municipals. Sempre compromès amb la seva ciutat, Prieto, va participar l’any 2022 en un acte conjunt amb els altres alcaldes de Cornellà, Montilla i Balmón, en motiu de l’exposició sobre els 62 anys d’història del barri de Sant Ildefons. Una de les seves darreres preses de posició fou la signatura del Manifest publicat el juny d’enguany en el que es denunciava el lamentable estat en que es troba l’Arxiu Històric de Cornellà.
La noticia de la mort de Frederic Prieto ha commocionat Cornellà i la comarca del Baix Llobregat. Es preveuen diversos actes d’homenatge; el primer, serà aquest proper dimecres, 24 de juliol, a les 5 de la tarda, en el transcurs del Ple que celebrarà l’Ajuntament de la seva ciutat.