Ens ha deixat en Frederic Prieto, en Fede, referent per la ciutat de Cornellà i per l’esquerra municipalista catalana. En Fede fou alcalde de Cornellà de Llobregat de 1979 a 1985 i regidor fins 1999. Va encapçalar la llista del PSUC que el 1979 va guanyar les eleccions municipals convertint-se així en el primer alcalde del període democràtic de la ciutat.

En Fede i aquell equip del PSUC del 1979 i de 1983 farcit de ciutadanes i ciutadans inquiets i compromesos, es van trobar un Ajuntament de Cornellà mal organitzat i amb pocs recursos, i va entomar amb èxit el repte de fer d’aquell ajuntament franquista una institució democràtica al servei de la ciutadania de Cornellà.

Ni la ciutat de Cornellà del 1979 i dels primers anys de la democràcia, ni el seu Ajuntament són els actuals. Aquella era una ciutat sobrepoblada, trinxada per les infraestructures de la Gran Barcelona, amb pocs equipaments públics i amb enormes dèficits de serveis urbans com les riuades dels darrers anys del franquisme havien demostrat. En Fede Prieto i l’equip municipal d’aquells anys són els responsables de multitud d’accions i de projectes per modernitzar la ciutat i els seus serveis. Van impulsar millores urbanístiques però també projectes que foren referència metropolitana en matèria de Salut, Serveis Socials, Cultura, Educació o Joventut.

En Fede també fou un referent d’una generació clau de l’esquerra de la ciutat des de que va deixar de ser-ne l’alcalde el 1985, en els seus 15 anys de regidor i de Diputat d’Esports a la Diputació de Barcelona. Des de l’Ajuntament i des de la Diputació en Fede sempre va treballar per generar acords socials i polítics que milloressin la vida de la gent de Cornellà i de la demarcació de Barcelona.

Amb aquest esperit de servei públic va assumir el càrrec de Síndic de Greuges de la ciutat quan es va crear aquesta figura a Cornellà el 2008 i en va ser el gran primer impulsor. Destaca d’aquesta etapa que sempre es va preocupar per l’atenció a les persones més vulnerables i per la transparència i el bon govern de les administracionsper fer-les més sensibles, pròximes i humanes.

En Fede ha estat també un referent per mi, una pèrdua també personal que segurament té vessants molt diferenciades. Per un costat tinc al cap el Fede company i mestre de militància. L’home seriós que s’asseia a les assemblees al local del carrer Torres i Bages per debatre el programa electoral, discutir l’estratègia del grup municipal o per plantejar reptes i línies de treball. No sempre havíem estat d’acord però haig de reconèixer que els seus arguments sempre eren sòlids, respectuosos i constructius. Ens va ensenyar a molts/es el que significava la política i el necessari component de debat i construcció col·lectiva que té i el paper aglutinador que els lideratges han de tenir.

Per altra banda, tinc al cap i al record el Fede veí, ciutadà, pare de la Marta i l’Ernest, companys d’escola, i marit de l’Antònia, la mestra de primària. Aquest Fede era el que t’aturava pel carrer, el que comentava l’actualitat familiar i de la ciutat amb tu. Era en aquesta vessant també un home seriós, costava que et fes un acudit, però vull creure que li agradava que li en fessis tu algun de tant en tant, i que gaudia de la companyia i de les reflexions que li feia.

Ens ha deixat doncs un veí compromès i un municipalista convençut que sempre va treballar per Cornellà per damunt de les sigles dels partits com certifiquen els seus darrers anys d’activisme polític amb acords i desacords, encontres i desencontres amb les diverses forces de l’esquerra.

Ens ha deixat un mestre, un amic, un pare i un company. L’esquerra de Cornellà i del Baix Llobregat el trobarem a faltar, però ens queda el seu llegat i el d’una generació que va apostar per transformar la societat des del món local, des dels Ajuntament i l’activisme ciutadà. Ens ha deixat un recuperador de la democràcia. Descansa en pau Fede, t’ho has guanyat.

 

Arnau Funes Romero

Exregidor de l’Ajuntament de Cornellà 1999-2003 i 2007-2019, Exdiputat de la Diputació de Barcelona 2007-2019.