A més dels nomenaments als escalafons més alts, que ja ha recollit elBaix.cat en notícies singulars -com el de Pilar Díaz (Esplugues) o el d’Eduard Rivas (Esparreguera)-, hi ha hagut diversos nomenamemts a càrrecs directius, de baixllobregatins i baixllobregatines que fins ara havien exercit només a nivell local

CASTELLDEFELS – Clara Quirante, nova Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya

El consell executiu del Govern de la Generalitat ha nomenat Clara Quirante coma nova Directora General de Joventut. Quirante, que fins ara exercia la coordinació de la política institucional de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), es converteix en la primera militant de la JSC a ocupar aquest càrrec des de l’època d’Olivié Bayón.

Aquest nomenament reforça la presència de la Joventut Socialista de Catalunya en el govern de Salvador Illa, consolidant la seva influència en un moment en què l’organització compta amb el major nombre de regidors/es, senadors/es i diputats/ades a les diferents institucions.

Clara Quirante aporta una àmplia experiència en el camp de les polítiques de joventut. Com a regidora de Joventut a Castelldefels, va liderar projectes clau com la creació del nou espai jove La Masia i va impulsar polítiques innovadores en àmbits com la salut mental i la participació juvenil. A més, com a Consellera Comarcal de Joventut del Baix Llobregat, va treballar per promoure les polítiques de joventut en municipis amb necessitats molt diverses, des de les grans ciutats als pobles més petits de la comarca.

Destaca també la seva trajectòria laboral vinculada a les polítiques de joventut, com a Tècnica Auxiliar de Joventut de l’Ajuntament de Castelldefels, i, per descomptat, la seva vinculació amb el moviment associatiu, fundant l’associació d’estudiants del seu institut, i més tard com a membre de l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), on va arribar a ser responsable d’instituts a la direcció nacional, fins a treballar com a tècnica de l’Associació d’Estudiants de L’Hospitalet. Va fundar també l’Associació Feminista Les Bruixes, arrel de les protestes del 2014 i, el tren de la llibertat, en defensa del dret a l’avortament.

Ferma defensora de les polítiques de joventut, de la feina dels professionals del sector, i de la importància de l’associacionisme, considera que és essencial que les persones joves tinguin les condicions de vida necessàries per participar activament com a forma de desenvolupament i aprenentatge, tant personal com professional.

La Direcció General de Joventut afronta reptes importants en un moment clau per al jovent del país, entre els quals destaca el desenvolupament del recentment aprovat Pla Nacional de Joventut. L’objectiu és donar resposta a la necessitat dels i les joves per permetre la seva emancipació real, entesa en sentit ampli, i recuperar la confiança de la joventut en les institucions, així com potenciar la seva participació activa.

SANT FELIU DE LLOBREGAT – Mònica Lafuente nomenada Directora General de Coordinació Interdepartamental de la Generalitat de Catalunya

Aquest important càrrec, que té com a objectiu enfortir la cohesió i l’eficiència en les polítiques públiques del govern català, serà ocupat per aquesta professional, que fins ara exercia de presidenta de l’Àrea de Territori, Transició Ecològica i Planejament i de regidora d’Igualtat, Feminisme i LGTBI, de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

En un comunicat, l’Ajuntament n’ha lloat la seva tasca, assegurant que “ha destacat pel seu compromís i dedicació” en aquest primer any de mandat de Lourdes Borrell al capdavant de l’alcaldia.

Llicenciada en Dret. Certificat d’Assistència i Aprofitament de Postgrau en Gestió i Administració Local, Curs Superior Universitari sobre Responsabilitat Penal de les Persones Jurídiques i Curs Universitari en Neurolideratge.

Va néixer a Osca el 31 de juliol de 1973, de Mollerussa i viu a Sant Feliu de Llobregat des de juny de 2011. Va ser regidora a l’Ajuntament de Mollerussa, diputada al Parlament de Catalunya a la IX Legislatura i al Congrés dels Diputats a la XI.

Cap del Gabinet del Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat (2006-2010) i de la Delegació del Govern a Catalunya (2019-2023), Mònica Lafuente ha tingut tamé responsabilitats orgàniques diverses al PSC com a secretària d’Organització del PSC de les Comarques de Lleida, Alt Pirineu i Aran, secretària Nacional del Sector Agroalimentari i Món Rural, secretària Nacional adscrita a l’Àrea de Política Municipal i actualment, consellera Nacional.

La militant socialista i fins ara directora de l’Àrea de Serveis a les persones de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Laura Bonilla Lòpez, és qui la rellevarà en el consistori un cop es formalitzi en sessió plenària la renuncia de Lafuente com a regidora.

SANT JUST DESVERN – Gina Pol, de la política local a la Generalitat com a nova Secretària d’Igualtats

Gina Pol, primera tinent d’alcaldia de Sant Just Desvern i portaveu del PSC al municipi, ha fet el salt a la política nacional catalana com a part de l’equip del govern de la Generalitat. Pol ha estat nomenada Secretària d’Igualtats dins del Departament d’Igualtat i Feminismes, una responsabilitat que suposa un canvi significatiu en la seva trajectòria política, després de més d’una dècada dedicada a la gestió municipal a Sant Just.

Pol, que va començar la seva carrera política a l’Ajuntament de Sant Just el 2011, ha estat al capdavant de diverses regidories, incloent-hi Polítiques de Gènere, Comerç i Comunicació. Aquesta àmplia experiència li ha permès adquirir un coneixement sobre la gestió pública en l’àmbit local, un bagatge que ara portarà al govern de Catalunya per gestionar polítiques de no discriminació i igualtat de tracte. En la nova etapa, Pol gestionarà àmbits com les polítiques LGTBI i la lluita contra el racisme i la discriminació, en un context polític marcat pel creixement de discursos xenòfobs de l’extrema dreta.

L’oportunitat de fer aquest salt a la política nacional va arribar durant el mes d’agost, quan Pol – com va explixcar en una entrevista a Ràdio Desvern- va rebre una trucada de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, que mostrava interès amb comptar amb el seu perfil per a una posició clau dins l’equip de la consellera Eva Menor. Tot i que Pol assegura que no s’ho esperava, la proposta va ser recolzada per figures destacades del PSC, incloent-hi l’alcalde de Sant Just, qui sembla que la va animar a acceptar el repte.

Durant aquest mes de setembre, Pol compagina les seves noves funcions a la Generalitat amb les responsabilitats municipals fins al pròxim ple municipal, en què renunciarà a l’acta de regidora. El seu lloc a l’Ajuntament serà ocupat per David Magallón, el següent a la llista del PSC, i l’alcalde liderarà la reestructuració del cartipàs per redistribuir les tasques que Pol deixa vacants.

Fonts: PSC Baix Llobregat, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Ràdio Desvern