Aquesta setmana han començat les classes del nou curs escolar 2024-2025, amb novetats importants com l’entrada en vigor del protocol anunciat pel Departament d’Educació per limitar l’ús dels telèfons mòbils. És doncs moment de nervis i retrobaments, però també de descobrir l’estat de les instal.lacions -s’hi han realitzat obres de manteniment o s’han climatitzat les aules?-, o de sol.licitar ajudes per poder fer front a les despeses que implica cada inici de curs

VALL BAIXA – Uns 5.000 alumnes van començar el curs escolar 2024-2025 a Sant Joan Despí

A Sant Joan Despí, uns 5.000 alumnes van iniciar ahir el curs en els diferents ensenyaments reglats, des de l’escola bressol fins a la formació de persones adultes.

Els primers a tornar a les aules han estat els i les alumnes de les escoles bressol, de l’educació primària i de l’educació secundària obligatòria, que aquest dilluns 9 de setembre van tenir el seu primer dia d’escola. L’inici de les classes es va desenvolupar amb completa normalitat a les escoles bressol, escoles i instituts de la ciutat.

Per la seva banda, l’alumnat de Batxillerat i de Cicles Formatius iniciarà les classes el dijous 12 de setembre, mentre que el Centre de Formació de Persones Adultes Arquitecte Jujol començarà el dia 16.

Aules, a punt

L’inici del curs escolar es produeix després d’un estiu on l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha desenvolupat accions de millora i manteniment als centres educatius de la ciutat. Aprofitant les vacances escolars, el consistori ha dut a terme treballs de pintura, reparacions, millores en l’accessibilitat i el confort per deixar els centres educatius a punt per a la represa de les classes.

Tot i que una bona part de les feines s’han centrat en treballs de pintura en les diferents dependències, tant interiors com exteriors, també s’han fet obres de reparació d’esquerdes; reparació d’elements de la instal ·lació elèctrica; accions per millorar la mobilitat en les zones comunes o exteriors, etc.

Entre les actuacions destacades hi ha millores la instal·lació de plaques solars a l’escola Sant Francesc d’Assís o la rehabilitació del fals sostre i la il·luminació de l’escola bressol municipal El Timbal.

A més, l’Ajuntament ha ampliat la implantació de sistemes autònoms de ventilació a les escoles d’infantil i primària públiques Sant Francesc d’Assís, Pau Casals, Roser Capdevila i Joan Perich i Valls, que disposen d’un centenar de ventiladors més.

DELTA – Més de 6.000 alumnes van tornar ahir a les aules a les escoles de Gavà

El curs escolar 2024-2025 va començar ahir a Gavà amb total normalitat pels 6.003 alumnes d’educació infantil, primària i secundària obligatòria que han tornat a les aules després de les vacances d’estiu.

D’aquests, 1.000 alumnes cursen educació infantil, i per primera vegada inicien la seva etapa escolar fent I3 un total de 326 infants. A educació primària s’han matriculat 2.755 alumnes i a secundària 2.248. D’aquests, 503 comencen 1r d’ESO.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia va manifestar que “el curs s’ha iniciat satisfactòriament a les escoles del municipi. Un primer dia amb molts nervis i amb sensacions contraposades. D’una banda, ganes de començar i per un altre la tornada a la normalitat després de les vacances”.

Badia també va fer referència al canvi de govern a la Generalitat i va refermar la predisposició de l’Ajuntament “continuarem col·laborant de forma conjunta per tal que l’ensenyament públic no tingui una diferència substancial pel que fa a recursos”.

Novetats

El nou curs a Gavà s’inicia amb novetats respecte a l’any passat. Les escolespúbliques Eramprunyà i Salvador Lluch recuperen els dos grups d’I3 que tenien en el curs 2022-2023. En total el municipi té 18 grups d’I3, 9 a l’escola pública i 9 a la concertada.

Pel que fa a l’ESO, la ciutat compta amb 7 grups als centres públics, un grup menys respecte al curs passat donat que l’INS Bruguers passa de tres a dos a causa de la davallada de l’alumnat que puja de 6è a 1r de l’ESO.

Una altra de les novetats d’aquest curs és l’increment del nombre d’unitats de SIEI (Suport Intensiu per a l’Escolarització Inclusiva) d’educació infantil i primària. La ciutat tindrà una nova unitat al col·legi Immaculada Concepció que permetrà cobrir les necessitats educatives d’un nombre d’alumnes que necessitaven aquest recurs. Aquesta unitat s’afegeix a les ja existents a les escoles Eramprunyà. Salvador Lluch i Marcel·lí Moragas.

Pel que fa a educació secundària es mantenen les dues unitats de SIEI a l’Institut El Calamot i el col·legi Immaculada Concepció.

Ajuts a l’escolarització

L’Ajuntament continua en la mateixa línia de treball d’altres cursos i destina esforços i recursos per recolzar les famílies a fer front a les despeses escolars dels seus fills i filles. Es tracta de les subvencions per a la igualtat de la infància en l’entorn escolar pel curs 2024-2025 que es podran sol·licitar a partir del 16 de setembre.

En total es podran tramitar 4 línies d’ajuts amb una dotació total de 190.000 €. Un import que es manté respecte al curs passat, any que va experimentar un increment de prop de 6.000 euros: passant de 161.821 del curs 2022-2023 a 167.249 € el curs 2023-2024.

Les ajudes que es podran tramitar són les següents:

o Adquisició de llibres de text amb una dotació de 50.000 €. A banda dels llibres, se subvencionen els quaderns d’activitats, els materials necessaris per a l’alumnat amb necessitats educatives especials dels centres amb SIEI (Suport Intensiu per a l’Escolarització Inclusiva) i llicències dels llibres digitals o aparells electrònics necessaris per a la seva lectura.

o Sortides curriculars amb una partida de 45.000 €. Amb aquesta ajuda es garanteix la participació dels infants que per motius econòmics no s’apunten a les sortides o colònies programades per l’escola i que formen part de l’itinerari curricular del curs.

o Activitats extraescolars amb una dotació de 60.000 €. Se subvenciona el cost total o parcial de les quotes de participació en una activitat prestada per alguna AFA, club esportiu, escola de música, pintura, dansa, arts escèniques, idiomes o altres similars amb seu a Gavà.

o Menjador escolar de les dues llars d’infants públiques de Gavà amb 35.000 €. La finalitat és facilitar a les famílies amb menys ingressos l’accés a les llars i afavorir al mateix temps la conciliació familiar i professional.

Tramitació de les beques per al curs 2023-2024

El període de tramitació s’inicia el 16 de setembre i s’allargarà fins al 31 d’octubre. Les famílies, que compleixin els requisits, únicament han de fer unasol·licitud on podran demanar les beques que els interessi.

La tramitació s’ha de fer de forma telemàtica presentant la sol·licitud a través de la seu electrònica de l’Ajuntament de Gavà. En cas de no ser possible per aquesta via es podrà fer presencialment però sempre demanant cita prèvia amb el temps suficient per a poder fer la tramitació en el termini establert. Així mateix, a través d’OAC 360 es dona suport a la tramitació electrònica trucant al telèfon 93 595 47 99 o enviant un correu a oac360@gava.cat. L’horari d’atenció és de 8 a 20 hores de dilluns a divendres.

Altres ajuts

Les ajudes a l’escolarització també s’estenen a altres conceptes. L’Ajuntament complementa amb 60.000 € les beques menjador dels alumnes que han estat becats parcialment pel Consell Comarcal.

Una altra línia d’ajut són les beques de suport a les SIEI (Suport Intensiu per a l’Escolarització Inclusiva). Aquesta ajuda la sol·licita el centre escolar o AFA per poder disposar d’un monitor de reforç en activitats fora de l’horari lectiu.

També s’afegeixen les beques per activitats d’estiu que s’obriran a partir de la primavera. Es tracta d’ajudes per contribuir al pagament dels casals i activitats que organitzen els clubs i entitats de la ciutat. D’altra banda, es mantenen les beques de suport a la inclusió en els casals d’estiu per alumnat amb necessitats educatives especials.

Obres escoles públiques

El curs s’ha iniciat amb el conjunt de les obres pràcticament enllestides. Aquest any, l’Ajuntament ha invertit 375.000 € en el manteniment i millora de les escoles públiques del municipi. Es tracta d’una inversió rècord que augmenta en un 25% la quantitat destinada l’estiu passat, i en un 75% la de 2021. La partida ha permès dur a terme aquelles inversions acordades amb les direccions dels centres educatius.

En conjunt, les obres han consistit a millorar l’eficiència energètica. Destaca la substitució de la caldera de gas de l’escola Marcel·lí Moragas per un sistema d’aerotèrmia, amb una inversió de més de 143.000 euros.

A més, s’ha procedit a la substitució de llumeneres de les aules per LED, al conjunt de les escoles públiques i a l’escola d’educació especial Maria Felip.

Pel que fa a l’Institut Escola Gavà Mar, que disposa d’un règim diferenciat, s’han instal·lat plaques fotovoltaiques. Aquesta actuació ha estat finançada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

D’altra banda, també s’ha millorat el control tèrmic dels centres amb mesures passives, com són la instal·lació de lames a finestrals orientats a sud o la millora de l’aïllament tèrmic en paraments.

Els dos instituts públics del municipi també han estat objecte de treballs de millora a càrrec de la Generalitat de Catalunya. A l’INS El Calamot s’han fet reparacions a les façanes de formigó vist i cobertes i a l’INS Bruguers s’ha actuat en la rehabilitació exterior de l’edifici a la façana sud.

Les obres realitzades als centres educatius públics de primària són:

– Escola L’Eramprunyà

• Instal·lació a façana sud de l’edifici de 8 mòduls de lames orientables d’alumini blanc.

• Pintat de 4 aules.

• Feines d’electricitat per reparar les deficiències detectades a la darrera inspecció periòdica de la baixa tensió de l’edifici.

• Substitució de les llumeneres de les aules per llumeneres led.

• Aixecament per l’escaneig làser de tota l’escola.

– Escola Jacme Marc

• Instal·lació a façana sud de l’edifici de mòduls de 15 unitats de lames orientables d’alumini blanc.

• Formació d’una porta de vianants a l’accés nord de l’escola. Aquesta intervenció anirà acompanyada del desplaçament de la font existent.

• Formació d’armari d’obra a la part exterior de l’edifici d’infantil per ús de magatzem.

• Pintat de 3 aules.

• Repàs del paviment del porxo exterior de planta baixa.

• Feines d’electricitat per tal de reparar les deficiències detectades a la darrera inspecció periòdica de la baixa tensió de l’edifici.

• Substitució de les llumeneres de les aules per llumeneres led.

• Realització de l’escaneig làser de tota l’escola.

– Escola Juan Salamero

• Instal·lació a façana sud de l’edifici de 9 mòduls de lames orientables d’alumini blanc.

• Feines d’electricitat per corregir les deficiències detectades a la darrera inspecció periòdica de la baixa tensió de l’edifici.

• Instal·lació de porta metàl·lica exterior per limitar l’accés a les escales d’accés a l’escola.

• Adaptació d’espai per la formació d’un hort d’herbes aromàtiques.

• Actuació puntual a la façana lateral (façana nord) per eliminar filtracions d’aigua a l’interior de l’edifici.

• Actuació puntual a la part baixa de la façana principal per sanejar i dignificar el mur existent.

• Substitució de les llumeneres de les aules per llumeneres led.

• Realització de l’escaneig làser de tota l’escola.

– Escola Salvador Lluch

• Subministrament i instal·lació de 15 de les 22 finestres de l’edifici Nord.

• Substitució de catifa de la planta primera de l’edifici nou.

• Reparació de graó a planta primera de l’edifici nou.

• Reparació de teules a l’edifici nord.

• Substitució de xarxa horitzontal de sanejament al sostre de planta baixa de l’edifici nord.

• Realització de la diagnosi de les bigues de fusta de la coberta dels edificis per saber el seu estat de conservació.

• Fresat del paviment de formigó de la part de la façana nord així com d’una pastilla d’aproximadament 100 m2 situada a la part de l’entrada de vianants del carrer de Sant Joan.

• Feines d’electricitat per corregir les deficiències detectades a la darrera inspecció periòdica de la baixa tensió de l’edifici.

• Substitució de les llumeneres de les aules per llumeneres led.

• Realització de l’escaneig làser de tota l’escola.

– Escola Marcel·lí Moragas

• Reparacions vàries al revestiment inferior de l’edifici d’infantil.

• Reparacions dels 12 pilars exteriors de l’edifici d’infantil.

• Feines d’electricitat per corregir les deficiències detectades a la darrera inspecció periòdica de la Baixa tensió de l’edifici.

• Fabricació i instal·lació d’un nou rètol metàl·lic amb el nom de l’escola sobre la porta d’accés.

• Substitució de les llumeneres de les aules per llumeneres led.

– Escola d’Educació Especial Maria Felip

• Reforma del lavabo de planta baixa de l’edifici Sud. Redistribució d’elements del bany, sanitaris, canvi de paviment i revestiments i instal·lació de noves llumeneres.

• Pintat interior de tres aules i del despatx de Psicologia.

• Substitució de les llumeneres de les aules per llumeneres led.

– Institut Escola Gavà Mar

• Neteja del terreny que la Generalitat de Catalunya ha rebut per cessió de l’Ajuntament de Gavà per ampliar el recinte escolar.

• Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya portarà terme diferents intervencions als instituts de Gavà.

NORD – El curs 2024-2025 ha arrencat a Esparreguera amb un total de 1.727 nens i nenes a les aules d’infantil i primària i amb 1.040 alumnes a l’ESO


El curs escolar 2024-2025 va començar ahir a Esparreguera per als 1.727 nens i nenes que cursen educació infantil i primària a les cinc escoles públiques i als dos centres concertats que hi ha al municipi i també per als 1.040 alumnes que estudien Educació Secundària Obligatòria (ESO) als dos instituts públics i a un centre concertat de la vila.

El passat divendres també van iniciar el curs els 173 infants que estan matriculats a les escoles bressol municipals Coloraines i Cucuruga, que han començat amb el període d’adaptació, que pot allargar-se fins a finals de setembre segons les necessitats de cada infant. Enguany, com a novetat, l’escola Coloraines estrena una nova línia per a infants d’entre 1 i 2 anys.

Paral·lelament, l’alumnat de batxillerat i cicles formatius començarà les classes dijous 12 de setembre. La tornada a les aules s’estrena amb diverses novetats pedagògiques amb l’objectiu principal de millorar els resultats acadèmics, sobretot en matemàtiques i comprensió lectora, les matèries amb pitjors resultats als informes PISA, i també amb l’entrada en vigor del protocol anunciat pel Departament d’Educació per limitar l’ús dels telèfons mòbils.

Pel que fa a l’alumnat nou d’Infantil 3 (I3), ahir al matí van començat el curs un total de 151 infants distribuïts en 9 grups, una classe per a cada centre excepte a les escoles Pau Vila i Taquígraf Garriga, que mantenen les dues línies.

Enguany se segueix amb les ràtios fixades fa dos anys pel Govern de la Generalitat de 20 alumnes per al primer curs de l’educació infantil de segon cicle. Així mateix, també hi ha 250 alumnes que ahir van començar el primer curs d’ESO a Esparreguera repartits en els tres centres que ofereixen aquests ensenyaments, amb quatre línies als Instituts El Cairat i El Castell i una línia a l’escola cooperativa El Puig.

Així mateix, dijous vinent iniciaran el curs els 405 alumnes que cursaran batxillerat i també ho farà l’alumnat de cicles formatius i els programes de formació vinculats als dos instituts d’Esparreguera.

Una de les novetats del curs és l’entrada en vigor del protocol anunciat pel Departament d’Educació per limitar l’ús dels telèfons mòbils. A les etapes d’educació infantil i primària, l’ús del mòbil està totalment prohibit, tant en horari lectiu com al pati, al menjador i a les activitats extraescolars. A l’ESO, els estudiants hauran d’apagar el mòbil i deixar-lo en el lloc que determini el centre. En aquest cas, però, els dispositius es podran fer servir en hores lectives quan els professors els autoritzin per a usos pedagògics.

Paral·lelament, per fer front a la davallada en el nivell de comprensió lectora, així com en l’ús i les competències en català, el Departament ha anunciat una sèrie de mesures com el desplegament d’una xarxa de comprensió lectora i la posada en marxa d’un pla de millora de les biblioteques escolars. A més, per reforçar els coneixements dels alumnes d’ESO en matemàtiques, aquest curs entra en funcionament el programa Florence.

Inici de curs a les escoles bressol municipals 

El curs escolar a les escoles bressol Cucuruga i Coloraines va arrencar el passat divendres, 6 de setembre, amb un total de 173 infants matriculats. Aquest curs la Coloraines disposa d’una nova línia d’I1, amb la qual cosa el centre tindrà una oferta total de 3 línies per a infants d’entre 1 i 2 anys que se sumaran a les dues que ja ofereix també l’escola bressol municipal Cucuruga.

Les places de les dues escoles bressol estan actualment completes, amb 74 infants inscrits a l’escola bressol Cucuruga, amb un grup d’Infantil 0 i dos d’Infantil 1 i dos més d’Infantil 2, i 99 matriculats a la Coloraines, amb tres grups d’I1 i tres grups d’I2.

Aquest curs 2024-2025 serà el sisè en què, de manera consecutiva, les famílies dels infants matriculats a les escoles bressol municipals podran acollir-se a la tarifació social per tal d’adaptar les quotes a la seva situació particular.

Font: Ajuntament de Sant Joan Despí, de Gavà (elBruguers) i d’ Esparreguera