• El guardó, entregat pel grup de comunicació Custommedia a Madrid, distingeix iniciatives d’administracions, empreses i organitzacions de tot l’Estat

• Ja s’han emès més de 15.800 targetes verdes metropolitanes

• Un 86 % dels usuaris declaren estar molt o bastant satisfets amb la targeta i un 72,3 % creu que no adquirirà un nou vehicle quan la seva T-verda metropolitana hagi expirat

L’AMB va rebre ahir, a Madrid, un dels premis Sustainability Actions 2024, atorgats pel grup de comunicació Custommedia, editor de la publicació Compromiso RSE y Equipos&Talento, a administracions, empreses i organitzacions de tot Espanya que posen en marxa projectes que tinguin en compte el desenvolupament sostenible de la societat i del planeta.

El premi a l’AMB ha estat, concretament, per la seva T-verda metropolitana, el títol de viatge que permet viatjar de manera gratuïta en transport públic pel territori metropolità durant tres anys a canvi de desballestar un vehicle privat contaminant, de manera que queda retirat de la circulació.

Els premis es van entregar en el marc de la jornada Sustainability Day 2024, posada en marxa per la mateixa publicació, que enguany celebra la 4a edició i que va reunir un total de 35 ponents per debatre sobre temes com la importància del finançament per assolir una economia verda, la lluita contra el canvi climàtic i el gran desafiament d’assolir la neutralitat climàtica.

L’encarregada de recollir el guardó durant la cerimònia al museu Reina Sofia de Madrid va ser l’Elisabet Latorre, consellera delegada de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, que va manifestar que “El reconeixement que avui rebem referma l’estratègia de mobilitat sostenible de l’AMB. Realment, estem contribuint a un veritable canvi d’hàbits en la mobilitat de les nostres ciutats, on el transport públic té un paper essencial”, va explicar Latorre, en recollir el premi. “A més, potenciant la intermodalitat aconseguim facilitar més alternatives al vehicle privat”, va afegir.

Tres anys de mobilitat gratuïta en transport públic

La T-verda metropolitana, un títol de transport que l’AMB va posar en funcionament l’any 2017, és una iniciativa que ajuda a reduir la contaminació, millorar la qualitat de l’aire de la metròpolis i alhora ofereix una alternativa real davant de les restriccions de circulació de vehicles contaminants a les zones de baixes emissions (ZBE).

Des de la seva creació fa 7 anys, l’AMB ha emès 15.841 targetes verdes metropolitanes, fet que demostra l’acceptació de la mesura entre la ciutadania. A finals del mes de setembre d’aquest any, la xifra de targetes operatives és de 3.613.

Alt grau de satisfacció dels usuaris

Aquest títol de transport ha tingut una bona valoració per part dels residents a l’àrea metropolitana de Barcelona que l’han adoptat i s’han beneficiat de mobilitat gratuïta en transport públic, tal com reflecteix una enquesta impulsada per l’AMB.

L’estudi demostra que, de totes aquestes persones, el 86 % declaren estar molt o bastant satisfetes amb la targeta. A més, segons aquests resultats, el títol serveix per provocar un canvi d’hàbits durable en el temps: un 72,3 % creu que no adquirirà un nou vehicle quan la seva T-verda hagi expirat, i el 76 % de les persones que ja han esgotat el període de viatges gratuïts assenyalen que continuen fent servir el transport públic de manera majoritària.