La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat va participar en la Jornada Internacional de Memòria i Educació: Les transicions de la dictadura a la democràcia d’Espanya, Itàlia i Portugal; organitzada per la Universitat de Barcelona, dijous passat, al Museu d’Història de Barcelona

L’objectiu principal de la jornada era analitzar alguns aspectes del fenomen de la transmissió del coneixement a les aules d’ensenyament secundari posant el “passat incòmode” de les dictadures i posteriors transicions democràtiques al centre.

Mitjançant diferents tallers es van abordar els conflictes i les lluites entre memòries confrontades, així com, els processos de transició a la democràcia en els tres països i en els àmbits de l’ensenyament de la Història: esfera política i debat públic, la justícia i els espais de memòria. Va ser una gran oportunitat per reflexionar sobre les memòries i els usos públics d’un “passat incòmode”.

La Historiadora Maria Jesús Bono, membre del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat va presentar el projecte de memòria “Quan les parets parlen”, un itinerari interpretatiu que explica els anys de lluita i de mobilitzacions que van permetre configurar la realitat urbanística i social de Sant Feliu de Llobregat des de la recuperació de la democràcia fins als inicis del nou mil·lenni.

Per altra banda, la consellera de Cultura i Memòria Democràtica del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lidia Muñoz, va presentar la Xarxa de Memòria Democràtica, creada el 25 de gener de 2020 amb l’objectiu de ser un instrument de coordinació i articulació estratègica amb la voluntat de generar dinàmiques cooperatives amb el conjunt d’entitats del territori.

Muñoz va explicar la necessitat d’incorporar una representació dels i les docents a la Xarxa per enfortir i continuar apropant la memòria democràtica a l’alumnat baixllobregatí.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat