El 50 % de les mostres d’excrements recollides als carrers de la ciutat per a la realització de prova d’ADN corresponen a gossos ja censats tant amb xip com amb patró d’ADN
L’objectiu municipal és doble: d’una banda, preservar el benestar de l’animal, combatre el maltractament i evitar els abandonaments i, de l’altra, contribuir a solucionar problemes de salubritat, neteja urbana i convivència ciutadana.
En els darrers sis mesos, l’Ajuntament de Cornellà ha imposat un total de 816 sancions a persones titulars de gossos que no han complert la normativa vigent de censar els animals amb xip i prova d’ADN. Així mateix, en la campanya de recollida de mostres d’excrements per a la realització de proves d’ADN, s’ha detectat que el 50 % pertanyien a gossos que estan censats de manera adequada.
La normativa que obliga a censar els gossos amb xip i ADN es recull a l’Ordenança General de Convivència Ciutadana des de l’any 2021, en els articles 92 i 95.Des de llavors, l’Ajuntament ha desenvolupat diferents campanyes informatives i de conscienciació al municipi destinades als propietaris d’animals, que ha comptat amb el suport de les clíniques veterinàries de la ciutat. L’objectiu d’aquesta normativa és doble: d’una banda, preservar el benestar de l’animal i combatre el maltractament i evitar els abandonaments i, de l’altra, contribuir a solucionar problemes de salubritat, neteja urbana i convivència ciutadana.
La identificació de mostres d’excrements per patró d’ADN dels carrers que no han estat recollits per les persones propietàries de gossos es desenvolupa per una empresa especialitzada, en coordinació amb la Guàrdia Urbana, de forma periòdica (un cop per setmana) a diferents sectors de la ciutat, sobretot en aquells punts sensibles on s’han detectat més incidències d’aquest tipus o s’han rebut queixes per part de la ciutadania. Un cop feta la inspecció, esprocedeix a senyalitzar el lloc on s’ha fet la prova perquè la ciutadania sigui conscient de l’esforç que s’està realitzant per part del consistori i tothom col·labori per una ciutat més cívica.
El procediment permet conèixer de forma ràpida si l’animal està censat genèticament o no. Cal destacar que les sancions per l’incompliment d’aquesta normativa poden ser lleus o greus, depenent de si hi ha reincidència o de si els excrements s’han trobat enzones de gran afluència de persones, parcs i llocs infantils, ja que això pot tenir una major afectació per a la salut pública.
Les sancions poden anar des dels 300 als 1.500 € i el seu objectiu és actuar amb contundència davant dels comportaments incívics d’una minoria que perjudicatant al conjunt dels propietaris que sí que actuen de forma cívica com a la resta de la ciutadania.
Sobre aquest aspecte, l’Ordenança permet substituir les multes per treballs socials. Aquesta mesura pretén aconseguir que la persona sancionada reflexioni sobre les conseqüències de les seves accions, tant a nivell personal com comunitari, fomentant un canvi d’actitud i millorant la cohesió social.
La campanya de conscienciació i informació portada a terme també ha posat en relleu que les persones que adquireixen gossos recentment estan complint la normativa amb la doble identificació censal.Actualment, hi ha 3.448 gossos genotipats, dels quals 1.368 han estat donats d’alta l’any 2024.
Diverses clíniques veterinàries de Cornellà i de l’entorn estan subscrites a la iniciativa i ofereixen la prova d’ADN necessària per al registre per un preu fixat de 40 euros. Aquestes clíniques es poden consultar en aquest enllaç.
Millores importants als espais canins de la ciutat
També pensant en el benestar dels animals, des del consistori es creen espais perquè aquests gaudeixin d’un entorn segur i net. Recentment, s’han habilitat dos nous espais per a gossos (correcans) a la ciutat.En total, Cornellà disposa de 15 parcs canins i 6 espais per a gossos que sumen més de 13.000 metres quadrats.
Cada any, l’Ajuntament destina prop de 150.000 euros a la neteja i manteniment d’aquests espais, com ara el canvi de sorra, que es fa un cop l’any, la desinfecció del terreny, cada mes; i la neteja regular tots els dies de l’any, a més de les tasques de manteniment de papereres, fonts i tanques.
Font: Ajuntament de Cornellà