5 eixos estratègics, 22 línies d’actuació i 123 accions per garantir la sostenibilitat, la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i el desenvolupament territorial sostenible del Baix Llobregat
El passat dilluns 21 d’octubre de 2024, el Ple del Consell Comarcal del Baix Llobregat va aprovar el nou Pla d’Actuació Comarcal (PAC), que esdevé el full de ruta per al mandat 2023-2027. El document recull les actuacions i prioritats estratègiques per enfortir la resiliència de la comarca davant de reptes globals com el canvi climàtic i la transformació digital, amb un model de desenvolupament integrador i sostenible per al Baix Llobregat.
5 grans eixos per desenvolupar una comarca més sostenible, cohesiva i tecnològicament avançada
El Pla d’Actuació Comarcal estableix cinc eixos estratègics que guiaran les actuacions de la comarca en aquest període. Aquests eixos se centren en la millora social, econòmica i ambiental de la comarca, responent a les necessitats locals de forma inclusiva i sostenible.
Patrimoni Territorial: Aquest eix inclou la protecció i valoració del patrimoni natural i cultural, amb especial èmfasi en la preservació d’espais naturals i el foment de l’accés cultural, amb l’objectiu de reforçar la identitat comarcal i l’atractiu turístic de la zona.
Sostenibilitat i Canvi Climàtic: El PAC prioritza la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació als seus efectes, amb mesures com l’eficiència energètica, la gestió sostenible dels recursos hídrics i el suport a la transició cap a fonts d’energia renovable per disminuir la petjada ambiental de la comarca.
Cohesió Territorial: Aquest eix aposta per un model territorial inclusiu, amb inversions en equipaments i serveis accessibles per tota la població, amb l’objectiu de garantir l’equitat entre els diferents municipis i d’atendre millor les necessitats de les comunitats locals.
Dinamització Social: Per promoure un territori cohesionat i saludable, es fomentaran iniciatives de participació comunitària i de salut pública, adreçades a crear una societat més inclusiva, saludable i compromesa amb el benestar col·lectiu.
Governança i Digitalització: El PAC destaca la importància de modernitzar el sector públic, millorant els processos de governança a través de la digitalització i d’estratègies per fomentar la transparència i l’eficiència administrativa. Això inclou el desplegament d’eines tecnològiques per una gestió pública més accessible i pròxima a la ciutadania.
22 línies d’actuació i 123 accions per abordar de forma integrada els desafiaments identificats en el territori.
El Pla d’Actuació Comarcal del Baix Llobregat 2024-2027 articula la seva estratègia en 22 línies d’actuació que cobreixen aspectes diversos del desenvolupament comarcal i estableix 123 accions concretes per facilitar la implementació d’aquestes línies estratègiques. Aquest conjunt d’accions serveix com a guia pràctica per a les polítiques i mesures de l’administració comarcal, ajudant a avançar cap als objectius establerts en els cinc eixos estratègics.
Les línies d’actuació i les accions associades tenen com a objectiu enfortir la sostenibilitat ambiental, la cohesió social i territorial, la governança transparent i la digitalització dels serveis públics. Així, el PAC ofereix una estructura integral que permet coordinar els diferents agents de la comarca i assegurar una implementació efectiva d’aquestes mesures en els municipis del Baix Llobregat.
El Pla d’Actuació Comarcal, aprovat també pel Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Baix Llobregat, és el resultat d’un procés participatiu que aborda reptes en l’àmbit social, ambiental i econòmic de manera integral i multidimensional per a tota la comarca, una eina clau per garantir que els municipis de la comarca afrontin els reptes de sostenibilitat, especialment en gestió de recursos i adaptació al canvi climàtic, així com per reforçar la cohesió territorial i econòmica.
El Pla d’Actuació Comarcal 2024-2027 es troba en un tràmit informació pública durant vint dies hàbils, en cas que no es produeixin reclamacions i/o suggeriments, es considerarà aprovat definitivament.
Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat