La Passió d’Esparreguera ha iniciat aquest diumenge la temporada de representacions de l’espectacle, que reuneix uns 300 artistes sobre l’escenari i mig centenar de músics i cantaires que actuen en directe

L’edició d’enguany torna a programar quatre sessions del format tradicional, amb sessió única de matí i tarda amb pausa per dinar, i a partir del 12 d’abril cinc sessions més en format compacte de dues hores i mitja de durada, amb l’objectiu d’obrir-se a nous tipus d’espectadors, entre ells els més joves.

L’organització destaca que al marge de tenir el seu públic consolidat, l’obertura de la carretera B-40 els ha obert al mercat vallesà, d’on han registrat un augment de visitants.

L’espectacle es consolida un any més com una mostra de cultura popular i que busca creuar fronteres, més enllà del contingut religiós que impregna el seu ADN. “És una superproducció”, relata el president de la Fundació de la Passió d’Esparreguera, Enric Galceran, que destaca els centenars d’actors, cantants i músics que participen en l’esdeveniment.

“Amb un teatre i un escenari d’aquestes dimensions, això no es pot veure en cap teatre de Barcelona, som de les poques passions que tenim orquestra i coral en directe”, afegeix. A l’esforç escènic s’hi ha de sumar l’aposta per la tecnologia, entre elles una gran pantalla que fa de fons d’escena i que es pot canviar a plaer, amb imatges en moviment, com una sortida de sol que acompanya l’espectador en l’arrencada de l’espectacle. A la màgia de la pantalla s’hi sumen nous ginys per a fer més espectaculars episodis com els dels miracles.

Amb aquest pretext, l’organització vol ampliar el seu públic per sumar-lo al que ja té consolidat. És per aquest motiu que es programen dos formats, un d’extens i un altre de compacte.

Pel que fa al format extens, s’han programat un total de quatre funcions amb un format de dues hores i quart de matí i dues hores i quart més de tarda. “La Passió d’Esparreguera és l’única passió que encara manté aquest format tradicional de l’antic teatre català, amb una primera part al matí, que és la vida pública de Jesús, després fem una pausa per dinar, i a la tarda tornem per fer la passió, mort i resurrecció de Jesús”, explica David Aguado, director escènic de la versió tradicional.

Obertura a nous públics

A aquest format s’hi suma un de més curt. Si el tradicional es pot veure els dies 16, 23 i 30 de març i 6 d’abril, els dies 12, 18, 26, 27 d’abril i 1 de maig s’oferirà una versió compactada de dues hores i mitja. “És un espectacle més àgil, que permet fer-lo tot en una sola part, de matí o de tarda”, afegeix Aguado, que argumenta l’aposta per obrir-se a nous segments de públic, tant d’edats com de diferents nivells de la societat.

Una altra de les apostes és l’obertura geogràfica, i en aquest aspecte les millores en les infraestructures de mobilitat han donat un cop de mà a la Passió. “L’obertura de la carretera B-40, que s’ha estrenat fa mesos, ens permet arribar als vellesos en cinc minuts”, explica Galceran.

Aquesta proximitat ha fet que el públic procedent sobretot del Vallès Occidental hagi crescut, tant pel que fa a les sessions de la Passió com en altres espectacles que es fan al teatre durant l’any: “Estem parlant d’una àrea d’influència de 800.000 espectadors, al Baix Llobregat també estem parlant de 800.000 possibles, i a més estem molt a prop del Barcelonès, que és un potencial molt gran”, afegeix, tot apuntant que també són habituals els autocars procedents de Tarragona o Lleida.

Font: ACN