Nombroses persones vinculades al món de la literatura, el periodisme i la política han presentat llibres sobre la possible independència de Catalunya, i la relació d’aquesta amb Espanya
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]vui, 11 de setembre, les prestatgeries de les llibreries estan farcides de volums sobre la possible independència de Catalunya i la seva actual relació amb Espanya. Moltes personalitats del món de la literatura, el periodisme i la política signen obres tant de ficció com de no-ficció sobre la hipotètica creació d’un nou estat europeu. Des d’un recull dels grans discursos de personatges catalans o l’opinió d’una seixantena d’experts sobre la independència, fins a volums més centrats en les dades econòmiques que, segons els experts, asseguren la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent.
Fins i tot, Santi Baró ficciona l’hipotètic dia de proclamació de la independència. Entre les novetats d’aquesta Diada, hi ha ‘Tornarem a vèncer. Grans discursos de grans catalans’ (Ara Llibres), a partir de la tria de Josep M. Solé i Sabaté i l’edició d’Eduard Puigventós. El llibre recull discursos de personatges com Joaquim M. Puyal, Josep Guardiola, Muriel Casals, Màrius Serra, Quim Monzó, Pasqual Maragall, Jordi Pujol, Joan Fuster, Antoni Rovira i Virgili, Francesc Layret, Anna Maria Martínez Sagí, Lluís Companys, Francesc Macià, Salvador Seguí…
L’escriptor Roger Torres també ha recollit les paraules d’altres personatges per publicar ‘¿Per què volem un estat propi?’ (Pagès Editors, 2012) en el què seixanta intel·lectuals, entre els quals hi ha Arcadi Oliveres, Moisès Broggi i Salvador Cardús, parlen de la independència de Catalunya. En un sentit més conciliador, el catedràtic d’Història Albert Balcells firma ‘Cataluña ante España. Los diálogos entre intelectuales catalanes i castellanos, 1888-1984’ (Editorial Milenio, 2011).
Més enllà de l’èpica, però, les dades econòmiques que, segons els experts, asseguren la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent es recullen a ‘Catalunya: estat propi, estat ric’ (Cercle Català de Negocis – Viena Edicions), de Joan Canadell i Albert Macià. En aquest sentit, l’especialista en Dret Internacional i en relacions internacionals Albert Pont publica ‘Delenda est Hispania. Tot allò que Espanya ens amaga sobre la independència de Catalunya’ (Carta Blanca – Viena Edicions, 2012).
Els periodistes Ferran Casas i Joan Rusiñol signen ‘Començar de nou. Catalunya debat el seu futur: singularització o independència’ (Deu i Onze Edicions, 2012), un llibre que “busca respostes al nou temps que ara comença”. Els polítics, però, tampoc no queden fora del tema. És el cas del president d’ERC, protagonista del volum ‘Converses amb Oriol Junqueras’ (Carta Blanca – Viena Edicions, 2011), de Bernat Ferrer, amb pròlegs dels també polítics Ramon Tremosa i Raül Romeva.
Fa pocs dies, l’escriptor Santi Baró va presentar la novel·la ‘Tres en ratlla. Avui és el dia de la independència de Catalunya’ (Rosa dels Vents, 2012), un llibre que trasllada a la ficció l’hipotètic dia de la independència de Catalunya. Per altra banda, el mateix 11 de setembre es presentarà l’assaig ‘Democràcia potes enlaire. La llei contra el poble’ (Punto Rojo, 2012), de l’advocat Pau Miserachs. Es tracta d’un recorregut crític per la política espanyola i catalana des del desembre de 2011. Així mateix,
Són actuals, també, alguns llibres publicats al llarg de la passada temporada com les ‘Cartes d’independència a la vora d’una tassa de te’ (Acontravent, 2011), d’Isabel-Clara Simó i Patrícia Gabancho amb pròleg de Vicent Sanchis o ‘Independència o mort… de la llengua’ (Voliana Edicions, 2011), de Jordi Solé i Camardons.